I väntan på den svenska NIS 2-utredningen som ska presenteras den 23 februari 2024 

Regeringens utredning, om det nationella genomförandet av NIS 2- och CER-direktivet, ska redovisas senast 23 februari 2024. Det är i skrivandes stund en knapp månad kvar av de 12 som utredningen fick på sig. Därefter ska direktivet införlivas i den nationella lagstiftningen och börja gälla den 18 oktober 2024. 

Så vad är det vi väntar på? 

Utredningen ska bland annat komma fram till 

  • Vilka verksamheter/entiteter som ska omfattas t.ex. om kommuner och universitet ska ingå. 
  • Vilka svenska myndigheter som ska arbeta/samarbeta kring detta. 
  • Hur direktivet ska fungera parallellt med övrig och befintlig svensk lagstiftning t.ex. säkerhetsskyddsregleringen. 
  • Hur sekretessen ska hanteras för uppgifter i samband med behandling enligt direktivet t.ex. incidentrapporter. 
  • Föreslå vilka författningsändringar som ska göras. 

NIS 2-direktivet har definitioner på vilka entiteter som ska kvala in på väsentliga (essential) samt viktiga (important) entiteter dvs utöver vissa nya sektorer så beror det även på storlek och omsättning enligt företagsstorleksdefinitionerna i kommissionens rekommendation 2003/361/EG. Det som är oklart och som utredningen ska komma fram till är vilka entiteter under 50 anställda och med omsättning under €10M som egentligen ska vara undantagna NIS 2, artikel 2.1 motsatsvis, men som genom sin samhällskritiska eller -viktiga verksamhet ändå ska vara med i NIS 2-hanteringen (artikel 2.2-2.5). Här kan det också bli så att den egna verksamheten kvalar in i NIS 2 genom att man är med i leveranskedjan till en befintlig NIS2-entitet.

Om du inte vet om du omfattas av NIS 2, men ändå misstänker det t.ex. genom den verksamhet/tjänster som ni hanterar, så utgå då från att ni kommer omfattas. Det är bättre att vara proaktiv än reaktiv.

Utöver deltagardefinitionen kan man fundera över om utredningen kommer föreslå att den svenska implementeringen ska ha en högre cybersäkerhetsnivå än vad direktivet har som minimikrav. Sverige har en tendens att vilja gå lite längre än direktivkraven. Värt att komma ihåg är att utredningens skapelse inte är färdig lagstiftning. Den ska ut på remiss varför riksdagens antagande av lagtexten kommer komma nära inpå den 18 oktober 2024 dvs det kan bli tal om sista-minuten-justeringar.

Senast tillagd

Utredningen försenad och uppdelad

Den utredning som skulle presenterats idag är framflyttad till...

10 konkreta tips för att anpassa organisationen till NIS 2-regelverket

NIS 2-regelverket är den nya lagstiftningen som ska säkerställa...

Studie: Genomgång av samtliga sanktioner och tillsyner som gjorts under NIS hittills

Vi på IT-Säkerhetsbolaget var intresserade över hur efterlevnaden av...

Nu är beslutet kring NIS 2 fattat i EU

Den 10 november 2022 beslutade ministerrådet kring NIS 2-regelverket...
spot_img
Per Edström
Per Edströmhttp://itsakerhetsbolaget.se
Per Edström är anställd på IT-Säkerhetsbolaget sedan hösten 2022 och arbetar inom de tre benen: Dataskydd/GDPR, Informationssäkerhet samt Cybersäkerhet. Certifierat dataskyddsombud samt ingenjörsexamen inom elkraft och elektronik med 20 års erfarenhet inom IT/Telecom. Sedan 2017 även en juristexamen från Stockholms Universitet.
spot_imgspot_img

Utredningen försenad och uppdelad

Den utredning som skulle presenterats idag är framflyttad till den 5:e mars. Dessutom är följande delar framflyttad till den 16:e september i ett tilläggsdirektiv  Föreslå...

10 konkreta tips för att anpassa organisationen till NIS 2-regelverket

NIS 2-regelverket är den nya lagstiftningen som ska säkerställa en hög gemensam nivå av cybersäkerhet i EU. Regelverket som ersätter det nuvarande NIS-regelverket, kommer...

Studie: Genomgång av samtliga sanktioner och tillsyner som gjorts under NIS hittills

Vi på IT-Säkerhetsbolaget var intresserade över hur efterlevnaden av NIS sett ut fram till idag och begärde ut samtliga tillsynsmyndigheters startade utredningar och utfärdade...